Láng György Géza

Magad, uram, ha szolgád nincsen

Az eljárás úttörője nyilván a svéd bútoráruház volt, ahol kezdettől fogva győzködtek minket, hogy ha magunk keressük meg magunknak a raktárban a kiválasztott bútort, majd gondoskodunk a hazaszállításáról, végül pedig a mellékelt útmutató alapján össze is szereljük, az nekünk lesz jó. Újabban azonban egyre szélesebb körben terjed ez a módszer.

Amikor pár óra szenvedés után káromkodva próbáltuk újraértelmezni a kimondhatatlan nevű bútor tervrajzát és beazonosítani a számozott alkatrészeket, nem feltétlenül értettünk egyet a cég marketingeseivel, de ők legalább jogosan érveltek azzal, hogy személyes közreműködésünk révén tudják olcsóbban adni árujukat. Az önkiszolgáló kasszákat mind szélesebb körben telepítő élelmiszer-kereskedelmi multik viszont már nem bíbelődnek érvekkel, főleg nem árengedményekkel. Szolgálja ki magát a Kedves Vevő, oszt jónapot!

Az első önkiszolgáló kasszák még jópofa dolognak tűntek. Egy idő után azért csak elgondolkoztam, hogy miért is dolgozom én az eladók helyett, amikor a zöldségosztályon magam mérem le és látom el kóddal a vásárolni kívánt árut, és amikor veszkődöm az önkiszolgáló kasszák fafejű automatáival, akikkel még vitatkozni se lehet. Gyorsabb se lesz az ügyintézés, elvégre sokkal ügyetlenebbül bánok az érintőképernyővel, mint bármely kezdő pénztáros. Ha pedig arra vetemednék, hogy valami alkoholos italt vigyek haza, mindenképp kérnem kell élőerő segítségét.

Részemről ezért elég gyorsan visszaszoktam a hagyományos kasszákhoz – már ahol vannak. Mert a konkurencia is lépést váltott, sőt már tovább is fejlesztette a módszert. A legújabb üzleteiben kizárólag automata pénztárakat talál a vevő, kódot pedig már nemcsak a zöldség-gyümölcsre, hanem a pékáruk nagy részére is magának kell kérnie. Arról viszont egyik kereskedőnél sem esett szó, hogy közreműködésünk fejében olcsóbban vásárolhatnánk be.

Várom ellenben, hogy legközelebb, ha nem lelek valamit a polcon, útbaigazítson egy jólelkű biztonsági őr, hol találok targoncát, amivel kihozhatok egy újabb raklappal a raktárból.

Talán ez is tetszik...

Comments are closed.