Láng György Géza

Ha Ajkán múlik, be se kerül a Parlamentbe az MSzP

Az április 8-i választási K.O. után az MSzP országos vezetői példát adtak abból, hogy mi a teendő egy ekkora kudarc után. Vállalták a felelősségüket és azonnal lemondott a teljes elnökség. Nem látni azonban, hogy helyi szinten bárki felelősnek tartaná magát az országosnál jóval nagyobb választási pofonért.

Veszprém megye 3. számú országgyűlési választókerületében ugyanis az MSzP-Párbeszéd jelöltjeként induló Kárpáti Lajos a szavazatok 8,2%-át szerezte meg, vagyis ha pártszövetsége országos szinten is így szerepelt volna, be se kerül a Parlamentbe.

A helyzet ismerői persze régóta tisztában voltak vele, hogy Ajkán létezik egy Jobbik – MSzP, pontosabban Rig Lajos – Schwartz Béla paktum. A jobbikos országgyűlési képviselő száját soha nem hagyta el az MSzP-s polgármestert bíráló mondat, cserébe meghívott volt minden városi rendezvényre, ahol a Fidesz helyi vezetői viszont nem voltak szívesen látott vendégek, a megyei közgyűlést pedig udvariasan megkérték, hogy ha csak az ajkai Fenyvesi Zoltán alelnököt tudják delegálni, akkor inkább ne küldjenek senkit… Az is tudható volt, hogy a paktum részeként az MSzP nem állít erős jelöltet a képviselőválasztáson újra induló Rig Lajos ellenében. A szocialisták azonban enyhén szólva túltolták a biciklit, amikor egy, a politikai életben jószerivel ismeretlen, badacsonytomaji embert jelöltek. Aki aztán valóban csak pofozógépnek volt jó, még saját szűkebb pátriájában, Badacsonytomajon, vagy a korábban erős szocialista bástyaként nyilvántartott Ajkán sem ért el harmadiknál jobb helyezést egyetlen választókörzetben sem. Aminek gyakorlatilag egyenes következménye lett, hogy a Tapolcát minden körzetben megnyerő, de a háromszor nagyobb Ajkán és a környék kisebb településein csak második helyezett Riggel szemben az ajkai fideszes Fenyvesi Zoltán döntő fölénnyel nyert.

Nyilvánvaló, hogy a nagypolitikában jószerivel ismeretlen badacsonytomaji pofozógépet nem az országos vezetőség állította. A kudarc beismeréséről, személyi következmények vállalásáról azonban eddig csak Budapestről hallottunk.

Talán ez is tetszik...

Comments are closed.