Láng György Géza

Összeállt a mezőny, kezdődhet az esélylatolgatás

Elkészültek a listák, kezdhetünk mazsolázni a jelöltek között, az Országos Választási Bizottság (OVB) döntései a szavazólapokra kerülőkről immár jogerősek. Az esélyek latolgatásának pedig idén nagyobb a tétje a szokásosnál, hiszen az ellenzéki oldalon egyetlen dologban mutatkozik egyetértés: a Fideszt akkor lehet legyőzni, ha az egyéni választókerületekben (OEVK) a kormányt leváltani akarók a legesélyesebb jelöltre szavaznak. Mármint, ha tudják, hogy ki az…

 

Honlapunk látómezejének fókuszában elsősorban Ajka és Veszprém szerepel, ezért azokat a választókerületeket elemezzük részletesebben, ahová ezek a városok tartoznak.

 

A Veszprém 1. OEVK (ahová a megyeszékhely is tartozik, a jelöltek névsora a következő:

 1. Dr. Varga-Damm Andrea, Jobbik
 2. Ovádi Péter, Fidesz-KDNP
 3. Szimmer Ákos, Magyar Kétfarkú Kutya Párt
 4. Kész Zoltán, független.
 5. Nagy Éva Összefogás Párt
 6. Dr. Meződi János, Momentum
 7. Hites Viktor, LMP

 

A tapolcai székhelyű Veszprém 3. OEVK-ban (ahová Ajka is tartozik) a jelöltek névsora:

 1. Pavlovics Márk, Magyar Kétfarkú Kutya Párt
 2. Molnár Edina, Összefogás Párt
 3. Gyécsek Ildikó, SZEM Párt
 4. Horváth Magdolna, MIÉP
 5. Kárpáti Lajos, MSZP-Párbeszéd
 6. Hajós Erika Ibolya, Munkáspárt
 7. Fenyvesi Zoltán, Fidesz-KDNP
 8. Winkelbauer Klára, MEDETE Párt
 9. Király Jonatán, IMA
 10. Bajcsy-Bálint Endre, CSP
 11. Rig Lajos, Jobbik
 12. Csonka Gergő, Hajrá Magyarország
 13. Takács Lajos, LMP

 

A balatonfüredi székhelyű 2. OEVK-ban 15 párt tudott jelöltet állítani, a versenybe komolyabban azonban nyilván csak Kontrát Károly (Fidesz-KDNP), Deák Istvánné (DK) és Kepli Lajos (Jobbik) tud majd beleszólni. A parlamentbe jutásra (talán) még esélyes pártok közül az LMP és a Momentum jelöltjei jószerivel ismeretlenek.

 

A pápai székhelyű 4. OEVK-ban 16 jelöltet vettek nyilvántartásba, közülük a Fidesz jelöltje, dr. Kovács Zoltán az abszolút esélyes. 1998 óta folyamatosan parlamenti képviselő, jelenleg államtitkár, több cikluson át volt pápai polgármester. A baloldal jelöltje, a szocialista Gőgös Zoltán ugyancsak országosan ismert politikus, de még soha nem nyert választást egyéniben. A jobbikos Töreki Milán saját szavai szerint a fiatalság erejében hisz, ami nem csoda, hiszen mindössze 24 éves, jelenleg egyetemi hallgató. A többiek is a „futottak még” kategóriába tartoznak.

 

Veszprémben és Ajkán azonban izgalmasan alakulhat a helyzet.

A megyeszékhelyen „a kétharmadot lebontó” Kész Zoltán most is jó érzékkel tette fel a kezét idejekorán, hogy ő az esélyes jelölt. Némi hezitálás után a baloldali pártok be is álltak mögé. Kész azonban a hódmezővásárhelyi választás után vérszemet kapott, és meglehetősen arrogáns hangú nyílt levélben szólította fel a többi „rendszerváltó” párt (a Jobbik, az LMP, a Momentum, az Új Kezdet) pártelnökeit és helyi jelöltjelöltjeit, hogy nyilatkozzanak: „Csatlakoznak-e Veszprém 1-es számú választókerületében a győzelemre leginkább esélyes csapatomhoz, vagy a bukott Fidesszel tartanak”.

Ez a levél még szimpatizánsai körében is inkább visszatetszést keltett, és egyáltalán nem biztos, hogy Kész támogatottsága eléri az időközi választáson tapasztaltat.

Ugyanakkor a Jobbik jelöltje, dr. Varga-Damm Andrea igen erős támogatást kap pártjától: az országos pártlistán az 5. helyen jegyzik, plakátjaival tele van a város, gyakran szerepel az országos televíziók műsoraiban, s jól láthatóan ott állt Vona Gábor közelében a március 15-i ünnepségükön is.

A Fidesz-KDNP jelöltje, Ovádi Péter fiatal ember ugyan, de a politikában már egyáltalán nem tapasztalatlan. Politikai pályafutását 2010-ben kezdte önkormányzati képviselőként. 2014 óta a Fidesz-KDNP veszprémi csoportjának frakcióvezetője, 2015 óta a Fidesz választókerületi elnöke. Veszprémi család sarja, képviselőjelöltként pedig maga dr. Navracsics Tibor ajánlotta őt a választók figyelmébe. Könnyen ő lehet a nevető harmadik, ha a protestszavazatok megoszlanak Kész és dr. Varga-Damm Andrea között.

A többi jelölt egyéni győzelemre nyilván esélytelen, de akár a momentumos, akár a kutyapárti jelölt értékes szavazatokat hozhat a pártlistákra. Az LMP nehezebb helyzetben van, mert eredeti jelöltje, a városban köztiszteletnek örvendő Gertsmár Ferenc visszalépett, ami hatással lehet a párt szimpatizánsaira.

 

Ajkán gyakorlatilag kétesélyessé szűkült a küzdelem, miután az „egyesült baloldal” a politikai életben, főleg pedig a körzet nagyobb városaiban jószerivel ismeretlen Kárpáti Lajost tudta kiállítani, mint az MSZP jelöltjét, az Együtt színeiben nagy elánnal induló Molnár Tibor 650 leadott ajánlásából pedig csak 493-at fogadott el érvényesnek a Helyi Választási Iroda.

Azt korábban is rebesgették már, hogy az Ajka szocialista polgármesterével, Schwartz Bélával feltűnően jó viszonyt ápoló (jelenleg is országgyűlési képviselő) jobbikos Rig Lajos ellen nem indítanak erős jelöltet a szocik, azonban alighanem túltolták a biciklit. Kárpáti Lajos eddigi közéleti tevékenysége nem mutat túl Badacsonytomajon, ahol 2014-ben független jelöltként elindult a polgármesterségért, ám jócskán alulmaradt a fideszes Krisztin N. Lászlóval szemben. Ezután a tomaji választókat nemes egyszerűséggel betegeknek minősítette, akiken nem lehet segíteni, és bejelentette, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni a politikai életben. Nos, elszántsága eddig tartott… Rossz hírünk számára az, hogy (amint azt egy korábbi cikkünkben már megírtuk) az ajkaiak hajlamosak a tapolcaiakkal szemben az ajkai, a tapolcaiak az ajkaiakkal szemben a tapolcai jelölteket támogatni. Két éve az időközi választáson így nyerhetett Rig Lajos, mint egyetlen tapolcai, a kétfelé szavazó ajkaiak jelöltjei ellen. Az, hogy most a Tapolcánál háromszor nagyobb Ajkának csak egy komolyan vehető jelöltje lesz, akit Fenyvesi Zoltánnak hívnak, nagyjából eldönti a kérdést, hogy idén kinek áll a zászló.

Talán ez is tetszik...

Comments are closed.