Láng György Géza

BIZALOM (KO)ROMBOLÁS

Megszűnt az évek óta tartó korom- és pernyehullás Ajkán, a Bakonyi Erőművet az elmúlt év végén megvásároló Veolia tervezett beruházásának köszönhetően.

Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója az ajkai erőmű előtt 2018. január 9-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Igaz, ezt Palkó György, a cég vezérigazgatója egy január 9-én tartott sajtótájékoztatón még csak feltételes módban (megszűnhet) jelentette be, de a város lakosságát évek óta dühítő, időnként nagy területeket tapadós, fekete szemcsékkel borító szennyezés mintegy varázsütésre valóban meg is szűnt a 2017. december 28-i tulajdonosváltás után. Apró szépséghiba, hogy egy hónappal később a koromhullás újraindult.

Közben persze születtek további optimista nyilatkozatok is szép számmal. A vezérigazgató „új korszakot” ígért, a polgármester épp csak ódát nem írt a Veoliáról, még az „Elegünk van a koromból Ajkán” Facebook-csoport oldalán is megjelent néhány reménykedő bejegyzés. Utoljára január 23-án olvashattuk, hogy „Hahó! Egy hete nincs korom!” A pár nappal későbbi hozzászólások azonban már tömegével sorolták, hol és milyen (mindenhol, és jellemzően sok és nagyszemű) korom lepett el ablakpárkányt, autótetőt, miegymást…

Amiből jómagam – bevallom minden tüzeléstechnikai szakképzettség nélkül, ámde józan paraszti ész birtokában – azt a következtetést vontam le, hogy a jelenlegi technikával is lehet úgy tüzelni, hogy ne potyogjon ki korom tonnaszám a kéményeken.

Miért kormolnak mégis? Nos, úgy gondolom, hogy nyilván olcsóbb a levegőt szennyezve tüzelni. Mert azt azért mégsem tételezném fel, hogy direkt szivatni akarnák a várost. De hát, ahogy mondani szokás, „ilyen ez a popszakma…”

Talán ez is tetszik...

Comments are closed.