Láng György Géza

LAPZÁRTA Legfőbb múzsánk a határidő

A hétfő hosszú éveken át volt számomra egyenlő a lapzártával. A hét sokak által gyűlölt első munkanapján általában naphosszat a számítógép előtt ültem, olvasgattam és javítgattam kollégáim „remekeit”. Többnyire ilyenkor írtam meg a magaméit is, a „Legfőbb múzsánk a határidő” jelmondat jegyében.

Ez a szlogen még a nyolcvanas évek közepén került fel az akkor még mechanikus írógépemre. Később az elektromoson is felbukkant, majd képernyőkímélő lett belőle, de mindig szem előtt tartottam. Lapzártát sose késtem le, ám sokkal előbb se voltam képes cikkeimet megírni.

Miután megszűntem hetilapszerkesztő lenni, egy darabig élveztem a nagy kötetlenséget, aztán elkezdett hiányozni a múzsa ütemezett csókja. Ennek köszönhetően indítok most egy új rovatot, afféle blogot, Lapzárta címmel. Tartalma vegyes lesz, mindig arról írok, ami éppen eszembe jut valamiről. Csak egy a biztos benne: minden hétfőn lapzártája van. Téma mindig adódik, elvégre, mint tudjuk, legfőbb múzsánk a határidő!

Első témánkat ráadásul maga a lapzárta kényszere adta. Pontosabban az, hogy az online médiában szinte élet-halál kérdése, hogy egy-egy hírről ki számol be először, tehát ott már folyamatosan lapzárta van. Ennek következtében nemcsak a hírek, hanem a bakik is villámsebesen terjednek.

„Az akkori ajkai polgármestert, Toldi Tamást értesítette először Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. volt vezérigazgatója, miután személyesen is meggyőződött a vörösiszap-katasztrófa méreteiről” – így számolt be az MTI, majd nyomában gyakorlatilag az egész magyar sajtó a Győri Törvényszéken január 23-án történtekről.

Mint tudjuk, az ajkai polgármestert Schwartz Bélának hívják, Toldi Tamás pedig Devecserben volt első ember. Tudta ezt természetesen Bakonyi Zoltán is, az MTI tudósítója azonban valahogyan összekeverte a nevet és a tisztséget. A távirati iroda viszonylag gyorsan javított: a 17:16 órakor kiadott hírt 19:01-kor helyesbítette. Addigra azonban a hibás közlés már megjelent és szét is terjedt a világhálón. Az általam használt hírkereső oldal hat találatot adott ki a témára, közülük ötben a hibás változat szerepelt. Nem január 23-án este, hanem ma!

Az ügynek számomra több tanulsága is van. Az egyik, hogy az ingyenes MTI elkényelmesíti és igénytelenné teszi a szerkesztőségeket (ne kelljen már mindegyik megállapításomhoz odaírni, tessék odagondolni: tisztelet a kivételeknek!) Az országos sajtóból senkinek se ért annyit a tíz emberéletet követelő tragédia bírósági tárgyalása, hogy saját tudósítót küldjenek rá. Elvégre „az MTI úgyis kiadja!” A téma maga is csak addig volt érdekes, amíg ki nem lehetett pipálni, hogy „na, ez is megjelent”. Arra sincs „pénz, paripa, fegyver”, da talán szándék se, hogy valaki (olvasószerkesztő? korrektor? létezik még ilyen állatfajta?) leellenőrizze az információt, mielőtt világgá röpítik. Az pedig, hogy még az MTI által kiadott javítást se viszi át senki, több mint árulkodó az igénytelenségről…

A hibás hír január 23-án 17:50 és 18:08 között jelent meg a hirado.hu, a privatbankar.hu, a sztarklikk.hu, a blikk.hu és az origo.hu oldalakon. A javított változatot csak a vs.hu közölte, az viszont csak 22:01-kor jelent meg.

Akkor most ki is nyerte a hírversenyt?

Talán ez is tetszik...

Comments are closed.