Láng György Géza

Végh Béla újjászületése

Végh Béla polgármesternek rosszul kezdődött a napja. Belenézett a tükörbe, ahonnan egy gyűrött majomarcú, furcsa öregember nézett vissza rá. Egy pillanatra összezavarodott, mert ő úgy tudta, hogy Cristiano Ronaldo ikertestvére, de aztán a rá jellemző határozottsággal és gyorsasággal intézkedett: a tükröt kivágta az ablakon.

A cselekményt saját kezűleg hajtotta végre, ami jóleső elégedettséggel töltötte el. A világ rendjének fenntartásához ugyanis többnyire segéderőkre volt szüksége: rövid pórázon tartott jegyzőre, alpolgármesterre, képviselőkre, ügyvezető igazgatókra. És mindegyikükről tudnia kellett, melyiket mivel lehet/kell motiválni. Valakinek elég a pénz, másokat ostorral is hajtani kell, de olyan is akadt, akinek elég volt 2-3 hetente megsimogatni a buksiját és megdicsérni. És még így is, időről-időre felütötte a fejét körükben (is!) a lázadás.

Lázadásnak minősült minden, ami nem egyezett a polgármester elképzeléseivel. Ezeket a lázadásokat pedig mindig azonnal és kellő határozottsággal megtorolta. Ha éppen nem lázadt senki, akkor Végh Béla maga jelölte ki a következő lázadót. Aminek következtében eljön majd a nap, amikor egy gyűrött majomarcú, furcsa kis öregember arra ébred, hogy csupa lázadó és potenciális lázadó veszi őt körül. Akik megragadják és kivágják az ablakon.

Végh Béla egy szemétdombon tér magához, amitől egy pillanatra összezavarodik, de aztán rájön, hogy ő ül a szemétdomb csúcsán. Ettől a jóleső, ismerős érzéstől elégedettség tölti el és büszkén kukorékolni kezd. Amivel felébreszti a közelben szundikáló rókát…

Végh Béla polgármester nem hitt a lélekvándorlásban, titokban mégis reménykedett, hogy következő életében nem Ronaldo ikertestvére lesz, hanem ő maga lesz az isteni Cristiano. Ám a közelben heverő tükörcserépből csak egy szőrös hernyó nézett vissza rá. És mind a száz lába kevés volt ahhoz, hogy azt a rohadt tükröt odébb rúgja.

Talán ez is tetszik...

Comments are closed.