Láng György Géza

Költöző (jó)madár az ajkai polgármester

Schwartz Béla (elöl) és felesége a 2010-es Ajkára költözéskor.

(Archív fotó, forrás: Ajkai Szó. Kiköltözésükről sajnos nem sikerült fotót találnunk az újságban…)

Nem tudjuk, mennyire jó hír az ajkaiaknak, de az új évben már ajkai polgármestere lehet Ajkának.

Ez a hír annak a számára lehet meglepő, aki azt hiszi, hogy a polgármesterek általában az általuk irányított településen laknak. Az ajkai helyzet ismerői azonban tudják, hogy Schwartz Béla Veszprémből járt át munkahelyére. (Ehhez szolgálati gépjármű is rendelkezésére áll, amelynek tankolási számlái érdekes módon épp akkor lettek leselejtezve, amikor Schwartzot perbe fogták annak gyanújával, hogy saját autóját is annak terhére tankolja – de ez egy másik történet…)

Meglepődhetnek persze azok is, akik az Ajkai Szó című városi hetilapból tájékozódnak. A közpénzből fenntartott, azaz Schwartz Béla kegyéből működő újság „éber riporterei” ugyanis már 2010 kora tavaszán „lencsevégre kapták”, és megírták: „Schwartzék úgy döntöttek, hogy miután a gyerekek már felnőttek és „kirepültek”, a házaspár átköltözik Ajkára”.

Arról nem tudósított az újság, hogy mikor lett elege a házaspárnak a büdös és kormos ajkai levegőből, de valahogy visszakeveredtek a megyeszékhelyre, egy várpanorámás, emeletes családi villába. Ahonnan most – láss csudát! – megint visszavágynak Ajkára. Az pedig nyilván csak a véletlenek furcsa összjátéka, hogy 2010-ben választások voltak és most is választások előtt állunk…

Itt lakott Veszprémben az ajkai pogármester

Az ajkai társasház építkezése, ahol Schwartzék újból ajkaiak lehetnek, a városligetben, korábbi „átmeneti szállásuk” közelében.

Schwartz Béla egy lelkesült pillanatában azt találta mondani, hogy „Ajka a világ legszebb városa”. Népes hallgatósága ajkaiakból állt, tehát nem kezdtek el hangosan röhögni, de azért páran elgondolkoztak, hogy kik lehetnek a „futottak még” kategóriában: Budapest? Párizs? Rio de Janeiro? Polgármesterünk mindenesetre az ajkai füstölgő és kormot okádó kémények látványa helyett nyolc éven át beérte ezzel a szerény veszprémi várpanorámával…

Ebből a szerény kulipintyóból…

 

Talán ez is tetszik...

Comments are closed.