Láng György Géza

Egy veszprémi polgár életművéről

Kétszázötven éve, 1767-ben készítette Tumler Henrik mérnök (egy német bevándorló fia), apjával, Tumler Györggyel, és Kiss Adorjánnal, a szempci Collegium Oeconomicum tanárával együtt azt a vízemelő szerkezetet, amely biztosította a veszprémi várhegyen az egészséges ivóvizet a püspöki palota és a többi intézmény számára.

A vár alatti Csurgó-kút (Úrkút) mellett kis gépházat építettek és abban helyezték el a vízikerékkel hajtott három pumpás gépet. Szíváskor a hengerek megteltek kútvízzel, majd a lábszelepek zárásakor a dugattyúk a várba vezető ólomcsőbe nyomták a vizet. A gépet 1767. szeptember 8-án adták át és 130 éven át működött. Ma már nincs meg, de működő modellje a Bakonykarszt Zrt. Víziközmű Múzeumában látható.

A berendezés sikeresnek bizonyult, Koller püspök száz arannyal jutalmazta Henrik munkáját és vállalta bécsi építészeti tanulmányainak költségét. Tumler Henrik a veszprémi püspöki uradalom mérnökeként főleg vízellátási és vízszabályozási kérdésekkel, valamint malomépítéssel foglalkozott. Később Budán működött s újjáépítette a vár déli (1416 előtti időből való) dunai emelőgépes vízművét (1776), majd korszerűsítette a svábhegyi forrásokból táplált (a 15. sz. végén épített) gravitációs vízvezetéket (1784). Sikereit széles körben elismerték, ez indította arra, hogy – hivatkozva közhasznú munkáira – megrendelői támogatásával nemességért folyamodjon. A rangra emelést igen gyorsan, néhány hónap alatt, 1791 februárjában megkapta. Címere egyértelműen utal a két vár (Veszprém és Buda) vízellátásában szerzett kimagasló érdemeire. Mint megbecsült mérnök, jelentős vagyonra tett szert. A veszprémi piactéren (ma Óváros tér) emeletes házat vett, számos malmot vásárolt, majort vett Veszprém külterületén, marhákat tartott, földeket vásárolt és azokon gazdálkodott. Közben 1810-ben megtervezte az akkor romos veszprémi Tűztorony felújítását, ami az ő tervei alapján nyerte el mai arculatát és copf stílusú tetejét. Ugyancsak ő tervezte a tűztorony alatti utcában álló Fecskendőházat.

Sümegi András

Talán ez is tetszik...

Comments are closed.