Láng György Géza

Béla, az “igazságos”

Azt azért ne gondolja senki, hogy Schwartz Bélának most ment el az esze! Pszichés állapota tíz évvel ezelőtt is pontosan olyan volt, mint most. A különbség annyi, hogy míg jelenleg Fülöp Zoltán és Ravasz Tibor önkormányzati képviselők, akkoriban Ékes József országgyűlési képviselő említése volt az, amitől Ajka kiskakasának taraja vérvörösbe váltott, ő maga pedig parádés dühkitöréseket produkált és hülyeségeket kezdett beszélni.

Peternics Mihály

2008 júniusában a beréndi templom felszentelésének kétszázadik évfordulójáról ünnepi szentmisén emlékeztek meg, amit Paskai László bíboros celebrált. Az eseményről az akkor már általam szerkesztett Ajkai Szót Peternics Mihály tudósította. Misi kiváló kolléga volt, egy nagyon tisztességes, egyenes ember, aki jobboldali meggyőződését sosem titkolta, ám munkája során tiszteletben tartotta a városi lap deklarált pártsemlegességét. Ezért is tudtunk jól együtt dolgozni – mígnem az Ajkai Szó következő megjelenésének napján meg nem csörrent a telefonom. A vonalban maga Schwartz Béla polgármester volt, aki nem sokat kertelt, első mondatában közölte velem, hogy Peternics Mihályt ki kell rúgni az újságtól, “mert hazudott”. Hirtelen se köpni, se nyelni nem tudtam, megszólalni még kevésbé. Miért kéne Misit kirúgni? És miért gondolja a polgármester, hogy neki kell erről dönteni?

Nos, utóbbit Schwartz Béla teljesen természetesnek vette, olyannyira, hogy bár kértem, hogy fél óra múlva beszéljük ezt meg inkább személyesen, mert éppen egy veszprémi üzlet pénztáránál állok sorba, de utána indulok Ajkára, ő ennyit se volt hajlandó várni. Olyannyira buzgott benne az „igazságérzet”, hogy miután velem nem boldogult, azonnal felhívta a kiadót is. Így mire Veszprémből Ajkára értem, már lapigazgatónk közölte velem – Heffler György ügyvezető igazgató utasítására hivatkozva –, hogy a Maraton Lapcsoport felmondja Peternics Mihály megbízási szerződését, akinek ezért „további írásai nem jelenhetnek meg az Ajkai Szó című újságban”.

Ama bizonyos „hazugság” pedig a következő mondat volt: „Tomor Sándor plébános köszöntötte a megjelenteket, köztük polgármesterünket, Schwartz Bélát, és Ékes József parlamenti képviselőt.”

Nos, Tomor atya név szerint nem említette meg Ékes képviselőt, de ha egy országgyűlési képviselő jelen van egy rendezvényen, azt egy városi lap tudósítójának illik észrevennie és megemlítenie. Peternics Mihály ráadásul eredetileg így fogalmazott: „Tomor Sándor plébános köszöntötte a bíboros urat, és a város vezetését képviselő polgármestert, Schwarcz Bélát, és minden jelen lévőt, köztük Ékes József parlamenti képviselőt is.” Mint szerkesztő, stilisztikai és terjedelmi okokból én változtattam a szövegen, amit – bár szerintem ugyanazt jelenti – valóban félre is lehet érteni. Mármint annak, aki nagyon akarja…

Ám ezt hiába próbáltam megmagyarázni a gyűlölt névtől módosult tudatállapotba került polgármesternek (másnap még levélben is), a döntés megszületett.

Az ünnepi miséről szóló tudósítás szerint egyébként az eseményen „Polgármesterünk azt a kívánságát tolmácsolta még, hogy a templom legyen továbbra is az itt élők békességének, jövőbe vetett hitének szolgálatában.”

Talán ez is tetszik...

Comments are closed.