Láng György Géza

Angyalok is repültek a gyertyafényben

Tizennyolcadik alkalommal hívta gyertyafényes, zenés adventi várakozásra Ajka közönségét a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar. December 16-án este a program ötletgazdája és mindvégig értő műsorvezetője, Üveges Sándor köszöntötte a Bánki iskola auláját ezúttal is színültig megtöltő hallgatóságot.

Bevezetőjében visszaemlékezett a kezdetekre, név szerint is megemlítve Zsigmond Lászlót, a Városszépítő Egyesület akkori vezetőjét. aki kezdeményezője volt, hogy legyen egy évről-évre visszatérő, magas színvonalú kulturális rendezvény Ajkán, és Tornavölgyi Istvánt, aki hathatósan működött közre abban, hogy a gyertyafényes adventi koncertek a város kiemelt programjai közé kerüljenek. Természetesen mindkét urat ott láthattuk idén is a közönség soraiban. Ellentétben a város politikai vezetőivel, akik inkább a focimeccseken és a sütő-főző, bulizós rendezvényeken érzik magukat otthonosan…

A felhangzó muzsikák értő átélését ezúttal is nagyban segítette Üveges Sándor konferálása, aki úgy avatott be a zeneszerzők életébe, munkásságába, mintha egy korabeli bulvárlapot tudósítana. Megtudtuk például, hogy a ma minden idők legnagyobb zeneszerzői közé sorolt Johann Sebastian Bachot halála után tökéletesen elfelejtették. Újra felfedezése a zenekar névadójának, Mendelssohnnak köszönhető. Utóbbi pedig maga is hasonló sorsra jutott, halála után zenéjét keveset játszották, művei közül több is feledésbe merült. A koncerten előadott d-moll hegedűverseny kottáját például megalkotása után százharminc évvel, 1952-ben fedezte fel, majd adta elő nagy sikerrel a kor legnagyobb hegedűművésze, Yehudi Menuhin.

Üvegestől persze nemcsak a zenékről és a zeneszerzőkről tudhattunk meg többet, hanem arról is, hogy milyen csodálatos összefogással sikerült évről évre, így az idén is megrendezni a gyertyafényes adventi koncertet. Nevünkben is köszönetet mondott a Bánki iskolának a helyszínért, a vmk munkatársainak a hangulatos díszletekért és a technikai háttér biztosításáért, és végül, de nem utolsósorban a Verga Zrt-nek a hátteret adó gyönyörű fenyőfákért.

Kováts Péter hegedűművész, a zenekar vezetője

Az idei gyertyafényes koncert Bach kortársának, Telemann-nak Népek-nemzetek szvitjével kezdődött, amit az említett Mendelssohn-hegedűverseny követett. A pezsgős-koccintós szünet után Grieg Holberg-szvitje következett, majd egy nálunk kevésbé ismert, különleges tehetségű grúz zeneszerző, Tsintadze, Grúz népi miniatűrök című műve, befejezésül pedig Weiner Leótól egy magyar népzenei ihletésű összeállítás, a Csárdás – Marosszéki kerengős – Rókatánc. A „befejezésül” kifejezés persze ezúttal is csak a programban szereplő műsorra vonatkozik, hiszen a vastapssal visszakövetelt zenekar jóvoltából idén is átrepültek az angyalok a termen, Bach d-dúr szvitje „Air” tételének hangjaira.

Talán ez is tetszik...

Comments are closed.