Láng György Géza

A jobbikos átka: segítsen meg téged az MSzP!

Részországgyűlésnek nevezett örömködést tartott Ajkán a Magyar Szocialista Párt november 23-án. Volt itt minden: zárt ülés, sajtótájékoztató, lakossági fórum Molnár Gyulával és Schwartz Bélával súlyosbítva. Előbbi az MSzP országos elnöke, utóbbi Ajkán közismert.

Elvileg az egészségügy helyzete volt a találkozó fő témája, amivel kapcsolatban feltalálták a spanyolviaszt. Tóth Bertalan frakcióvezető ezt így fogalmazta meg sajtótájékoztatóján: „javítani kell az ellátás színvonalát, növelni kell a háziorvosok számát, és jelentősen meg kell emelni az orvosok fizetését.” Kutya legyek, ha ez magamtól nem jutott volna eszembe …

Sokkal kevésbé gondoltam volna viszont, hogy az MSzP országgyűlési képviselőjelöltjét Kárpáti Lajosnak hívják majd. Őszintén szólva, Ajkán a nevét se hallottuk eddig, utána guglizva az derült ki róla, hogy eddigi közéleti tevékenysége nem mutat túl Badacsonytomajon, ahol 2014-ben független jelöltként elindult a polgármesterségért, ám jócskán alulmaradt Krisztin N. Lászlóval szemben. Ezután a tomaji választókat nemes egyszerűséggel betegeknek minősítette, akiken nem lehet segíteni, továbbá bejelentette, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni a város politikai életében. Nos, elszántsága eddig tartott…

A fideszesek már korábban terjeszteni kezdték, hogy Schwartz Béla és Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője már régen lemutyizta, hogy az MSzP csak gyenge jelöltet indít a Jobbik ellen az országgyűlési választáson, cserébe a Jobbik nem forszírozza különösebben az ajkai polgármesterséget. Utóbbi egyébként az Ajkán szabad szemmel láthatatlan Jobbiknak nem eshet nehezére, a szociknak viszont megint sikerült túltolniuk a biciklit, és minden korábbi elképzelést alulmúlva egy, a politikai életben jószerivel ismeretlen, badacsonytomaji jelöltet neveztek meg, jó szokásukhoz híven kész tények elé állítva lehetséges szövetségeseiket is. (Az Együtt választókerületi elnöke, Molnár Tibor, akit pár nappal korábban – igaz, nem hivatalosan – még azzal hitegettek, hogy az MSzP támogatását is elnyerheti, rendesen ki is akadt rájuk, aminek blogjában hangot is adott.)

Van azonban egy rossz hírem a paktumpártok számára: a választókat nemcsak a jelöltek párthovatartozása motiválja. Az ajkaiak hajlamosak a tapolcaiakkal szemben az ajkai, a tapolcaiak az ajkaiakkal szemben a tapolcai jelölteket támogatni. Két éve az időközi választáson így nyerhetett az egyetlen tapolcai (jobbikos) jelölt a kétfelé szavazó ajkaiak jelöltjei ellen. Az, hogy most a Tapolcánál háromszor nagyobb Ajkának csak egy jelöltje lesz, nagyjából eldönti a kérdést, hogy jövőre kinek áll a zászló.

Ahogy mostanában mondani szokás, ezek után a Fidesz jelöltjének, az ajkai Fenyvesi Zoltánnak nincs más dolga, mint hátradőlni és kérni még egy kávét. Ámde van még egy rossz hírem a paktumpártok számára: ez a Fenyvesi nem olyan típus. Ez imád nyüzsögni, állandóan lót-fut, intézkedik, és – mintha csak Schwartz Béla polgármester iskolájába járt volna – biztos vagyok benne, hogy tavaszig minden héten átad még a választókerületében egy-két járdát, utat, játszóteret vagy éppen ravatalozót, hol mi adódik. És neki – ebben a rendszerben – adódik is.

Rig Lajos pedig, ha ezentúl megharagszik valakire, azt kívánja neki: Segítsen meg téged az MSzP!

Láng György Géza

Talán ez is tetszik...

Comments are closed.