Láng György Géza

Még csak köszörül a Momentum önindítója

Indítsuk be Ajkát! – így szólított fel a Momentum meghívója arra a lakossági fórumra, amelyet november 15-én este tartottak meg a Rakéta Presszóban. Ajka mérsékelt lelkesedéssel mozdult meg a felhívásra, a helyi sajtó érdeklődése azonban élénk volt, az érdeklődők az interneten akár egyenes közvetítésben is nézhették a történteket.

Dukán András

Arra már a meghívói felkészítették Dukán Andrást, a Momentum ajkai származású elnökségi tagját, hogy a városban jelenleg a legnagyobb, mindenkit érintő probléma a levegőszennyezés, méghozzá olyan anyagokkal – az erőmű koromesőjével és a LeBélier fojtogató bűzével – amelyeket a környezetvédelmi hatóság által használt műszerek nem mutatnak ki. A lakosság ellenben nagyon is érzékeli, és szenved tőlük.

Az előadást tehát Dukán ezzel a témával kezdte, és – amint az várható is volt – tágabb kitekintésben igen okosakat mondott. Például azt, hogy a Fidesz kormányzat eljelentéktelenítette a környezetvédelmet, szükséges volna egy olyan hatóság, amely valóban hatékonyan ellenőriz és kényszeríteni tudja az elkövetőket a szennyezés megszüntetésére. Csak hát ettől még a korom hullása egy pillanatra se állt meg. Mint ahogy két éve fittyet hány annak a Facebook-csoportnak a nyíltszíni háborgásban kimerülő tevékenységére is, amelyet egyébként, mint a Momentum által nagyon pártolt civil szerveződést, dicsérő szavakkal illetett az előadó. Aki egyébként hangsúlyozta, hogy bár a párt szakértői felkészítették, ő maga nem környezetvédelmi szakértő. A továbbiakban utóbbit gyakorlatilag minden hozzászóló elmondta magáról, így – bár sokféle vélemény elhangzott – érdemi vita nem igazán tudott kialakulni.

A Momentum Veszprém megyei elnöke, Benedek Szilveszter köszöntötte a megjelenteket

Pedig vitára alkalmas létszámban gyűltek össze emberek a rendezvényre, összesen tizennégyen voltunk, nagyjából egyenlő arányban párttagok, sajtómunkások és civil érdeklődők. Utóbbiak között ott volt az Együtt választókerületi elnöke és képviselőjelöltje, Molnár Tibor is. Közte és a momentumosok között teljes volt a harmónia mindaddig, amíg rá nem kérdeztünk, hogy mit szólnak a budapesti 1. választókerületben kialakult helyzethez. Ahol ugyebár a Momentum elnöke elindult Juhász Péter, a Párbeszéd elnöke ellen. Nos, az urakat nem sikerült egymásnak ugrasztani, sőt, kölcsönös nagyrabecsülésüket fejezték ki a másik jelölttel szemben, ámde… A momentumosok megjegyezték – véleményem szerint teljes joggal –, hogy Fekete-Győr András tett egy olyan kijelentést, hogy ha tavasszal Juhász látszik esélyesebbnek, akár vissza is lép a javára, míg a másik oldalról csak az hangzott el, hogy „állj be mögém, András!”

Ajkán azonban még a jó másfél órás beszélgetés végén is barátságban váltak el a két párt képviselői, a civilek pedig, ha maradt is bennük kétség, annak nem adták különösebb jelét. A magunk részéről ellenben érdeklődéssel várjuk, hogy a kampány finisében lesz-e közel annyi ember kíváncsi a Momentumra, mint ahányan az előző este zsúfolásig töltöttek meg egy méretes termet Ajkán a kormányszóvivő migráncsozó fórumán…

Talán ez is tetszik...

Comments are closed.