Láng György Géza

Fotelhősök

Már megint a kétfarkú kutyák találták fején a szöget. Ezt a felhívást adták ki október 23-ára: Az eső miatt sajnos elmarad az ellenzéki tüntetés, ezért kérünk mindenkit, KÉTSZER ANNYI lájk gombot nyomjon a kormányellenes posztok alatt!

1848 március 15-én cudar idő volt. Esős, hideg, olyasforma, mint ma, október 23-án. Fészbuk viszont még nem volt, így Petőfiék nem tudták lemondani a forradalmat. Lett is nagy felfordulás!

Ma viszont nem lesz. Meg holnap se, sőt, mindaddig nem lesz, amíg napjaink márciusi ifjai (és öregjei) beérik azzal, hogy egymás közt háborognak a fészbukon és kölcsönösen lájkolgatják a mindenféle szellemes megjegyzéseket. Sőt, abból se lesz rendszerváltás, ha többen még a kormányzati trollokkal való billentyűkaratét is felvállalják.

És hogy mi köze mindennek a bakonyi kilátásokhoz? Hát csak annyi, hogy az ajkaiak számára is van egy rossz hírünk: a város levegője se lesz tisztább attól, hogy alakítottak egy Facebook-csoportot, amelyben immár két éve háborognak egymás közt és posztolgatnak napról napra fotókat a mindent belepő koromról.

Amikor a csoport megalakult, alapítója azt írta, hogy hiába próbálná kifizettetni az erőművel a korom miatt szükséges kocsimosás árát, csak kinevetnék. De ha ötszázan mennénk oda, akkor…

Akkor nyilván történne valami, ámde hogy mi, azt nem tudjuk. Mert amikor a csoport létszáma elérte az ötszázat, akkor se ment senki az erőmű elé, csak akkor már ötszázan, később ezren, ma meg már kétezren nem mentek sehova. Viszont immár tömegesen posztolgatnak egymás közt a mindenféle rettenetekről, ami ellen végre már tényleg tenni kéne valamit. Valakinek.

Talán a polgármesternek? Hát annak aztán nem! Mert amikor így a második év környékén egyesek elkezdték felemlegetni nemcsak az erőmű, hanem a városvezetők felelősségét is, egyszer csak bevezetődött, hogy a beírásokat előbb jóvá kell hagynia az adminisztrátornak. És azóta valahogy megint nem feszegeti senki a csoportban a polgi felelősségét…

A felháborodott polgárok pedig továbbra is pakolgatják fel a fészbuk csoportba a kormos autók, feketedő fehér ruhák fotóit, amelyeket kölcsönösen lájkolgatnak is – és addig se csinálnak balhét a városban.

Talán ez is tetszik...

Comments are closed.