kilatocsi

Ádám István tér

Éppen egy évvel ezelőtt volt hír, hogy Tápén átkeresztelték a Zsukov teret Zsukov térre. A lakók praktikus okokból nem akartak névváltozást, a szovjet marsall neve – aki nemcsak a felszabadításban, hanem az 56-os forradalom leverésében is jeleskedett – mégiscsak sokak számára volt vállalhatatlan.

A gordiuszi csomót végül úgy oldották meg, hogy a tér neve maradhat Zsukov, de névadójaként egy Gennagyij Zsukov nevű professzort tüntetnek fel.

Utánanéztünk, hogy miután nagy politikai vihart kavart a Kaszinó előtti tér Ádám István egykori tanácselnökről történt elnevezése, találhatna-e Ajka is hasonló kompromisszumos megoldást.

Nos, Gugli barátunk segítségével rá is leltünk egyre. A tanácselnök-utód névadótól nem reméljük, hogy meggondolja magát, de a Fideszt ezúton is kérjük, hogy ha netán olyan helyzetbe kerülne és  ismét megváltoztatná a nevét, akkor ő is Ádám Istvánról nevezze el a teret! Az új név senki érzékenységét nem sértheti, hiszen a néhai széki prímás ugyanúgy nem járt soha Ajkán, ahogy Zsukov professzor se látta soha Tápét.

About

Talán ez is tetszik...

Comments are closed.